14 Kasım 2013 Perşembe

20'li Ayların Başında Toprak Bebeğim




Canım oğlum Toprak 20'li aylarına merhaba dedi. Hatta ben yeni yazımı yayınlayana kadar 21 aylık oldu sayılır:) Aramızdaki ilişki gün geçtikçe daha keyifli bir hal alırken, paylaşımlarımız çoğalmaya başladı. Bunlar Toprak'ın annesine 1 ay önce verdiği pozlar:)



Evet aramızdaki ilişki gittikçe eğlenceli bir hal alırken bazen de zorlandığımı hissediyorum. 2 yaş sendromunu hafif hafif yaşamaya başladı oğlum. Bazen istediği şeyi yaptırmak için mız mızlanıyor, yapmak istemediği şeyleri çok net olarak reddediyor. Kafasını hayır anlamında sallıyor, ağlıyor, bağırıyor eğer istediği şey olmazsa kendini yere bırakıyor. Hemen ardından ya kucağıma gelmek istiyor ya da emziğini istiyor. Daha önceki aylara göre kucağıma daha fazla geliyor.

Kediler, köpekler, arabalar, uçaklar, motosikletler, dönen nesneler hala çok ilgisini çekiyor. Küçük maket arabalara bile binmeye çalışıyor. İçine sığmayacağını anlayınca elimden tutup yardım istiyor.


Sadece motosiklete veya arabaya değil evimizin vazgeçilmez birer parçaları olan bisikletine ve atına binmeyi de çok seviyor. Üstelik şekil yaparak. Bakınız aşağıdaki resimler:)




Yardıma ihtiyacı olduğunda ilk yaptığı şey elimden tutup benden yardım istemek oluyor. Bazen kapalı olan bir kapıyı açmamı, bazen uzanamadığı bir şeyi vermemi istiyor. Elimi kendi eli gibi kullanmaya çalışıyor. Kendi yapabileceği şeyleri ona nasıl yapabileceğini gösteriyorum. Bizi taklit etmeyi çok seviyor. Evi süpürmek, bez ile masa silmek, tepsileri taşımak, tencerede yemek karıştırır gibi yapmak, babası gibi elinde kask taşımak favorileri taklitleri arasında. Zaman zaman telefonu eline alıp konuşur gibi yapıyor. Konuşur gibi yapıyor diyorum çünkü henüz konuşmadı. Hala çok anlaşılır şekilde sadece Mama diyor. Ama eskisine göre daha fazla ses çıkarıyor, hatta geçen gün bana Annnn dedi. Nasıl sevindim anlatamam:) Dün de Hadi, gel gibi sesler çıkarmaya başladı, heyecanla konuşmasını bekliyoruz doğrusu. Doktorumuz emziği bırakırsa konuşmaya başlayacağını söylüyor. Emzik bıraktırma için kara kara düşünmekteyim bu aralar:(

Toprak 1 ay öncesine kadar tv seyretmedi diyebilirim. Özellikle dil gelişimini (zaten konuşmadığı için) olumsuz etkileyeceği için  tv açmıyordum yanında. Ancak artık hamileliğimin ilerlemesi ile birlikte bazen dinlenebilmek için ona uygun çizgi filmler açmaya başladım. Ekranı  görünce dünya ile tüm bağlantısı kesiliyor. Sesleniyorum, yanında oturup ekranda gördükleri hakkında konuşuyorum ama kendini kaptırıyor. Bu yüzden elimden geldiğince ekrandan uzak tutmaya devam etmeye karar verdim. Acaba yavrum tv'yi hiç görmediği için mi bu kadar ilgisini çekiyor diye düşünmeye başladım.


Müziği çok seviyor. Müzik duyunca ya dans etmeye ya da davulunu çalmaya başlıyor. Ritm tutmak çok hoşuna gidiyor. Ben de onunla oynuyorum, durunca devam etmemi istiyor.

Bu aralar evde en çok vakit geçirdiği yer banyomuz. Geçenlerde ellerini yıkarken kucağımda taşımamak için küçük sandalyesini alıp ona bastırarak banyoda ellerini yıkadım. O gün bugündür sürekli sandalyesini banyoya taşıyıp elini yıkamaya, dişini fırçalamaya çalıyor. Diş fırçasına çok ilgi gösteriyor. Henüz düşlerini fırçalamaya başlamadık ama onun için bir fırça aldık. Macunsuz olarak bu fırça ile oynuyor.

Son iki aydır hastalıklarla uğraştık, krup hastalığı yeni geçiyor. Hasta olunca  yavrumun keyfi kaçıyor ve ben ona hiç kıyamıyorum. Aman ağlamasın öksürüğü tutmasın, aman yorulmasın diye kendimi iyice kaptırıyorum. Böyle olunca bana her istediğini yaptırmaya iyice alıştı, bazen gözümün içine baka baka bir de keyif alarak yapmaması gereken şeyleri yapıyor.Aslında sınırlarının farkında ama sınırlarını aşmak onun için ayrı bir mutluluk kaynağı. Hayır dediğim zaman da hemen sinirleniyor. Böyle durumlarda Harvey Karp'ın Mahallenin En Mutlu Yumurcağı kitabındaki tüyolardan yararlanıyorum. Toprak 18 aylık olduğundan beri bu kitap baş ucumdaki yerini aldı, 1 yaştan 4 yaşına kadar çocuklar için güzel ve uygulanabilir bilgiler var, okumanızı tavsiye ederim:)



Yemek ile arası hasta olduğu dönemlerde kötüleşiyor ama sonra tekrar toparlanıyor. Evde olduğum zamanlarda yeni yeni çorba denemeleri yapıyorum ama genelde yemekleri anneannesinin elinden çıkıyor. Hala tuzsuz ve şekersiz beslenmesine özen gösteriyorum. Sadece eskisi kadar katı değilim. Abur cuburdan da uzak tutuyoruz Toprak'ı. Bunun sonu da tv'ye benzemez inşallah:) Aslında ben ne kadar titizlenirsem korktuğum şeyin başıma geleceğini biliyorum ama kendime pek engel olamıyorum.

Toprak 21 aylık ve ben 24 haftalık hamileyim. Oğluma bir kardeşi olacağını, karnımda bir bebek olduğunu basit cümlelerle anlatıyorum. Tam olarak anladığından emin değilim. Karnım yeni yeni dikkatini çekmeye başladı ve  karnımı görünce hemen tırmalayıp, mıncıklamaya çalışıyor. Bezini değiştirmek ise eskisine göre oldukça zor, kaçmaya çalışıyor veya ayakları ile bana vuruyor. Kardeşi daha doğmadan kaç tekme yedi Toprağımdan bilmiyorum. Bu yüzden bezini değiştirirken çok dikkatli davranıyorum. Bazen eşim ayaklarından tutuyor ben bez değiştiriyorum.

Hafta içleri annemde genelde sabah ve öğleden sonra gün içinde 2 kez uyuyor. Bazen ilk uykusunu uzun uyuyunca ikinciyi uyumuyor. Hafta sonları benimleyken ise ikinci durum biraz daha farklı oluyor. Eskiden ben yatırdığımda itiraz etmeden uyurdu ama son haftalarda bazen uykusuzluktan gözlerini açamasa bile yatağa yatmak istemiyor. Boynuma sarılıyor, yanımda yatırmaya çalıştığımda kesinlikle uyumuyor. Ben de odasındaki koltuğa uzanıyorum, zaten ondan daha uykulu olduğum için Toprak uyuyana kadar orada uyuyorum. Uyumadan önce arada kalkıp beni kontrol ediyor, orada olduğumu görünce sesini çıkarmadan uyuyor. Hatta bir gün bu şekilde de uyumak istemedi ben de zorlamadım, kaldırdım. Çok uykusu vardı, 10 dakika sonra babası odasına götürüp yatağına koydu. Benim yanımda ciyak ciyak ağlayan çocuk babasına hiç itiraz etmeden uyudu! İnanamadım gerçekten.


Babası ile parkta çok güzel vakit geçiriyorlar. Kaydıraklardan kendi kendine kayıyor bir süredir. Dönen kaydıraklardan kaymaya da başladı. Ama kaymadan önce uzun süre kaydırağın tepesinde oturup etrafı gözlemliyor. Başka çocukları kayarken görünce ve bizden cesaret alınca kendini bırakıyor ve çok seviniyor. O mutlu oldukça biz de mutlu oluyoruz:)
   
                                                     Ay ay Toprak Yazılarım


10 yorum:

  1. Bisikleti çok hoşuma gitt. Nereden aldığınızı sorabilir miyim?

    YanıtlaSil
  2. Bisikleti Saraçhane Haşim İşcan Geçidinden almıştık.
    http://toprakalter.blogspot.com/2013/05/ilk-bisiklet-heyecan.html bu yazımda bisikletten bahsetmiştim biraz, çocuk büyüdükçe bisikletin parçalarını çıkararak ona uygun hale getirebiliyorsunuz. Şimdilerde ayakları pedala yetişmeye başladı, yaza inşallah kendi sürebilir:) Biz memnun kaldık Kraft bisikletten. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hamile olduğunuzu bilmiyordum. Hayırlı olsun ne güzel ikisi beraber büyüyecek ama gerçekten 2 yaş civarı çok zor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. 2 yaş ayrı bir dönüm noktasıymış ben de yeni yeni tecrübe ediyorum, önerilerinize açığım:) Sevgiler

      Sil
  4. maşallah toprağa ve annesine:) 2.bebiş ne güzel ben henüz yeni doğum yaptığım için uzak görünüyor ama yine de bilemiyorum zamana bıraktım galiba:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun size de:) Bebeğiniz henüz çok küçükmüş, hoş benimki de büyük sayılmaz ama isteyen herkes bu duyguyu yaşar inşallah... Sevgiler

      Sil
  5. Bizim kız ile araları yakınmış, bir çok benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da var. Tv konusunun dili etkilediğini düşünmüyorum ben. Yazılarımda okumuşsunuzdur seyrettirdiğim kontrollü yayınlar bizde dile dair gelişimler de sağladı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kızınız ile aralarında bir iki ay var :) TV'yi görünce kendini o kadar kaptırıyor ki bizimle tüm iletişimini kesiyor, bu yüzden endişeleniyorum aslında. Sizin izlediğiniz videoyu daha önce görmemiştim, ona da bakacağım. Sevgiler

      Sil
  6. Selamlar.. Blogunuzu bu zamana kadar nasil kesfetmemişim diye düşündüm, zira benim oğlum da şubat 17 doğumlu araları 2 günmüş :) çok hoş bir tesadüf oldu benim için ve takibe aldım sizi.. benzer maceraları okumak zevkli :) 2. bebeğiniz de hayırlı olsun, sağlıklı hamilelikler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz:) Ne güzel oğullarımız 2 gün ara ile doğmuşlar, aynı dönemlerden geçiyoruz demek ki:) İkinci bebek için de çok teşekkür ederim. Sevgiler,

      Sil