13 Mayıs 2013 Pazartesi

Ek Besinlere Geçiş ve Beslenme Düzeni


                                                         Ek Besinlere Merhaba:)

Oğlum ile yaşadığım tecrübeleri buradan paylaşmaya devam ediyorum:) Ek besinlere geçiş ve özellikle ilk dönemde her ay değişin&gelişen beslenme düzeni benim için tam bir sınav oldu. 15 aylık annelik maceramda en çok zorlandığım konu bu sanırım.

Ek besinlere Toprak 6 aylık olunca geçtik. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslendiği için ek besinlere geçiş benim için çok heyecan vericiydi. 6. ayı yaz mevsimine denk geldi ve oğlumun ilk ek besini "şeftali" oldu. Acaba nasıl tepki verecek diye babasıyla merakla izlemiştik oğlumuzu. İlk ek besini olan şeftaliden bir çay kaşığı kadar yemişti Toprak. Kendini bildi bileli yatarak içtiği anne sütü yerine, dik bir pozisyonda  kaşıkla verilen yemek onun için bir dönemin başlangıcıydı. Bir kaç gün sabahları cam rendede rendelediğim meyvelerden bir iki çay kaşığı kadar verdim. İstemediği anlarda hiç zorlamadım. Adı üstünde "ek besin" olduğu için anne sütüne aynen önceden olduğu gibi devam ettim. 1 yaşına kadar bebeğimin ana besini anne sütü oldu. Ek besinlere başladığımız ilk dönemlerde sadece sabahları ek besin verirken zamanla öğün sayısını ve besin miktarını artırdım. Özellikle ev yapımı yoğurdu çok sevdi Toprak. Ben de yedirme konusunda çook acemi olduğum için üstteki gibi görüntüler ortaya çıktı:) Yemek yedirme konusunda hala başarılı olduğumu söyleyemem bu arada. Annemin üstüne tanımıyorum bu konuda:)

Doktorumun  tavsiyesi ile blender kullanmadan ve besinleri birbiri ile karıştırmadan verdim. Ayrıca yemek düzenine alışması ve kendini aile ortamına ait hissetmesi için ilk baştan beri mama sandalyesinde ve bizimle birlikte yemek yemesine özen gösteriyoruz.  Bizden önce yemek yemiş olsa bile, bizimle masaya oturup ekmeğini yiyor:)  Hoş ben her zaman yemeğini en son bitiren kişi olarak masadan kalkıyorum o ayrı:)

                                                            Hımmmm, çok lezzetliiii:)

Bebeğimin beslenme düzenini oluştururken en çok Gurme Bebek 'deki tariflerden  faydalanım, şimdilerde ise Zümrüt Özkan'ın Yiyorum Büyüyorum kitabından denemeler yapıyorum. Çocuklar için çok güzel yemek tarifleri var Yiyiyorum Büyüyorum'da. Anneanne tariflerine ise diyecek sözümüz yok:)
           


    Herkese afiyet olsun:)

9 yorum:

  1. Anne sütü en yararlı şey.Ayrıca mama yerine doğal olan sebze ve meyveleri seçmek çok önemli.Tebrik ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün olduğunca doğal beslenmesini istiyorum, bakalım yakında ev yapımı dondurma denemesi yapacağım inşallah güzel olur:)) Bu arada bu bebeğin doğal yemekler yiyeceği mekan önerilerin varsa süper olur:)

      Sil
  2. ek gıdaya geçiş anne için gerçekten çok stresli bir zaman dilimi.. bunu çok güzel aşmışsın ne güzel.. çocuklarımızı olabildiğince doğal ve organik beslememiz lazım.. ama o kadar zor ki bu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de yemeklerle aram çocukluk döneminde hiç iyi olmadığı için zorlandım sanırım, ya o da yemezse diye korktum:)çok şükür şimdilik sorunumuz yok ama gerçekten doğal olduğuna inandığım ürün bulmak da zor.

      Sil
  3. Tanıdığım bebeğini en sağlıklı besleyen anneye tebrikler... :)

    YanıtlaSil
  4. Bir anne adayı olarak bloğun işime yarayacak gibi görünüyor. Sağolasın. Sizi izlemeye aldım ben de bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bebeğini sağlıkla kucağına almanı dilerim:) Sevgiler

      Sil
  5. Sağlıkla, huzurlu büyütün yavrunuzu, Allah Toprak'la ilgili tüm hayallerinizi gerçekleştirmenizi nasip etsin...
    Bloğuma da hoş geldiniz:)

    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuray Hanım, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim:) Size de aynı güzellikleri dilerim. Sevgiler.

      Sil